Thursday, January 17, 2013

Listen...Listen...Listen...

Assalamualaikum,


wahhhhhhh hebat betul penangan perkataan Listen..Listen..Listen nie kan..sampaikan kalau tengok kat FB semuanya nak post pasal Listen..Listen..Listen nie..sampaikan kalau boleh masukkan perkataan Listen dalam status pun diorang masukkan..betul-betul hebat..daebak!!... cik blog sure semua yang kat Malaysia nie tahu pasal macam mana tercetusnya perkataan Listen nie kan..so tak yah lah kita cerita balik...ke ada yang tak tahu?tak tahu search je pakcik google..confirm dari tak tahu apa-apa korang semua akan jadi serba tahu...

kat entry nie cik blog tak nak cerita pasal perkataan Listen tapi nak share pendapat je berkenaan PTPTN... yup semua orang kena bayar PTPTN ye lar dah pinjam of course la kena bayar kan..tapi cik blog rasa yang jadi isu sekarang nie adalah interest dia..

Situasi Peminjam PTPTN:

korang time diploma dah pinjam PTPTN then korang sambung belajar degree tapi keputusan diploma korang hebat jadi masa degree korang dpt scholarship bukan PTPTN..jd korang just pinjam masa diploma je. korang pun minta tangguh bayar PTPTN sebab korang belajar lagi.. hah kat sini yang isu nye...sebab korang dah minta tangguh bayaran semula..patutnya xde la duit jalan kan..tapi PTPTN tetap jalan kan interest tu..so kalau korang pinjam dalam RM12K korang kena byr balik dengan interest hampir RM16K..nampak tak kat situ..memang isu dia interest..jadi nape nak minta pendidikan free..buang je interest tu...habis citer


okeys itu cik blog bagi satu situasi..meh tengok situasi sebenar dari pengalaman cik blog


okeys cik blog bukan lah pelajar pandai yang hebat leh dapat scholarship ke apa ke..jadi masa belajar diploma cik blog pinjam MARA RM27K, then sambung degree tapi sebab result diploma pun x hebat...hanya PTPTN je yang layak dipinjam sebanyak RM10-12K (ini cik blog lupa..sebabnya cikblog x dapat penuh macam student lain)..then masa Master sebab konon hebat sangat dapat lah scholarship dari MOSTI...

okeys situasi pertama masa cik blog sambung degree cik blog hantar surat penangguhan kepada MARA dan cik blog x perlu bayar satu sen pun sebab tak de interest pun...dan yang paling best MARA nie cik blog pinjam RM27K tapi cik blog bayar balik hanya RM6K something-something macam tu.. macam mana leh dapat tu..padahal result cik blog masa diploma tak sampai 3 pointer pun...hah kat sini lah MARA mainkan peranan yang sangat daebak dengan memberi peluang kepada pelajar2 melayu untuk mendapat pengurangan bayaran balik pinjaman macam dia bagi semangat lah kat korang untuk belajar lagi walaupun korang rasa pointer korang ntah apa-apa ntah kan..macam bagi saguhati la gitu...then sepanjang sambung belajar dari degree sampai master cik blog nye pinjaman MARA x naik-naik pun makin kurang de lah sebab cik blog ngan parents cik blog de bayar sikit2...

tapi berlainan pula dengan PTPTN..cik blog sambung je master minta penangguhan...diorang bagi tapi diorang siap cakap walaupun tangguh interest tetap jalan..apakah?baik pinjam ah long je mcm nie...dan skrg dengan bangganya cik blog nak ckp lah pinjaman PTPTN cik blog dah cecah RM17K..wae?wae?wae?kenapa?kenapa?kenapa?huhuhuhu sebab interest...eh jgn ckp cik blog x bayar..cik blog de bayar juga macam bayar MARA..tapi macam tak gerak apa pun..kiranya macam cik blog nie bayar interest je...huhuhuhu sedih sungguh di situ....

jadi isu kat sini bukan lah hapuskan PTPTN tapi kalau dapat hapuskan interest pun dah cukup bersyukur sangat-sangat...mana boleh hapuskan PTPTN...abistu pelajar yang kurang berkemampuan nak belajar macam mana?kesian diorang...kita pun jangan pikir diri kita je..sebab de je pelajar yang kurang mampu dapat masuk U..tapi result x capai piawaian untuk scholarship terpaksalah amik PTPTN..kan kesian kat situ...hapuskan interest pun dah kira baik sangat-sangat..sebab isu sekarang bukan pasal apa pun..interest dia yang buat semua orang pening..adik-beradik cik blog tiga yang atas semua pinjam PTPTN..semua cakap isu yang sama..interest tu hah banyak sangat nak bayar..huhuhuhu jadi buang interest je..jangan hapuskan PTPTN..kesian kat orang lain..kalau kita pandai sangat-sangat boleh la dapat scholarship. kalau x berapa nak pandai x kan nak pinjam ah long pulak kalau dah xde PTPTN...huhuhuu



ermmm apa-apa je lah yang cik blog ni merepek kan..owh ye cik blog ni bukan nak sokong parti mana-mana ye..cik blog nie bebas..sebab malas nak pikir pasal politik..pening..pening..pening...apa yang cik blog tulis hanya nak share pendapat cik blog je...

kalau ada yang terasa atau marah atau seangkatan dengannya...cik blog minta maaf ye..entry ni di tulis berdasarkan pengalaman sendiri je...

okeys bye nak pergi bayar duit PTPTN...pengsan..pengsan..


opppppssssss sebelum terlupa meh la kita tengok video matluthfi pasal Listen..Listen..Listen nie...serius lawak nak pampus...memang gelak macam nak pampus semalam cik blog ngan kawan-kawan..enjoy k..jangan simpan dalam hati ye..hehehehehhe

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.


oh yeah nak selitkan juga lagu yang cik blog dengar dah bape ratus kali kot....sekadar menghiburkan hati di saat stress dengan orang keliling..hehehhehehehehe..layannnnnnnnnn




okeys annyeong..

Aziah








Tuesday, January 15, 2013

E..E..Electric shock

Assalamualaikum,


nak ngadu nie...adushhhhhh sakitnya badan2 cik blog semua..asyik kena electric shock je..printer yang belum dipasang wayar pun cik blog dah kena shock..apa ke hal lah badan cik blog sekarang nie...sikit2 shock..sikit2 shock...huhuhuhu..org lain pegang pc dan headphone cik blog xde pun kena shock..cik blog je yang asyik kena shock..huhuhuhu risau juga nie..nape ye ek...nak kata tgn basah..xde plak...huhuhu

sorry lah takde pic untuk entry nie...

nak pic?tunggu cik blog beli card reader dulu ek..baru leh transfer semua pic yg dalam kamera yang dah rosak..nak beli asyik lupa je..haishhhh baru nak masuk 30 dah lupa..bak kata internal examiner cik blog "Aziah..Aziah..awak ni nak kena makan kismis banyak nie..asyik lupa je..."hahhahahahaha baiklah Prof Madya...hehehehehhe


okeys lah nak ngadu tu je...nanti kalau rajin citer lagi k...






okeys bye









Tuesday, January 8, 2013

Assalamualaikum....


entry pertama di tahun 2013..tentulah ada cerita happy dan sedih..dah kata seminggu dah berlalu..tak kan la cerita happy je betul tak?..hehehhehehe dan abaikan blog nie yang tak de pic je memanjang... cik blog malas dan kamera tak de lagilah cik blog malas nak ambil gambar..betul x?hheheheh dan lagi satu mulai tahun nie tuan umah akan bahasa kan diri dia 'cik blog' untuk setiap entry yang dia upload..boleh kan..boleh kan..hehehehehe...okeys kita terus masuk pada cerita lah ye.. nak cerita sedih ke happy dulu? cerita sedih lah dulu sebab leh buang terus-terus perasaan sedih tu...dan terus happy je...hehehehhe

cerita sedih

cik blog x tau lah bagi reader cerita ni sedih ke tak atau "ala itu pun nak sedih"..tapi bagi cik blog ianya sangat2 sedih... okeys ingat tak cik blog pernah cerita pasal interview kat UiTM Jengka sebagai Pensyarah tu..okeys dengan rasminya tutup la cerita tu bila 31 Disember 2012 malam 1 Januari 2013 sebabnya cik blog tak dapat..dan dalam ramai 17 orang yang pergi second interview 2 orang je dapat dan yang lagi sakit hati lagi budak UiTM juga yang dapat..x pai 1/4 dari orang yang dia panggil tu dia terima sebagai staf dia...bagi cik blog kalau nak amik student dia awal-awal tak perlu panggil interview pun kitorg yang jauh nie.. tapi takpelah cik blog dah leh terima itu bukan rezeki cik blog dan mungkin memang tak de rezeki pun dengan U yang bernama UiTM nie...sebab dah dua kali pergi interview UiTM nie satu 'Tenaga Pengajar Muda' dan satu lagi 'Pensyarah'..dua-dua tak dapat... mula-mula masa mama bagitau tak dapat nangis juga lah..ye la dah belajar tinggi sekali satu kerja pun tak sangkut...yang sangkut duk lah kerja dengan bos yang banyak cekadak nieee itu pun part time je..dah ler bos ni asyik mungkir janji jer..nak naik gaji tak naik-naik..huh tension...

okeys itu cerita sedih..kita buang dia jauh-jauh..tak nak di ingat kembali lagi lah..


cerita gembira

oh yeahhhhhh cik blog dah dapat Master of Science (Computer Science) hah amik kau panjang nau namanya..hheheheheh walaupun surat senat lum kuar lagi..tapi alhamdulillah dah confirm..dannnnnnnnn internal examiner cik blog, Dr shafry adalah sangat-sangat baik orangnya..dan cik blog pun nak ucapkan rasa syukur sangat-sangat sebab selama setahun cik blog nak viva, submit thesis, tunggu viva, buat correction, submit correction dan sekarang tunggu surat senat..cik blog nye hubungan dengan supervisor baru semakin baik..cik blog suka sangat-sangat..syukur Alhamdulillah...hehehehehhehe

owhhhh tak sabarnya nak tunggu bulan 5 nie..insyaAllah konvo n hope dapat konvo ngan kawan2 yang lain..Sina, Bad, Chu, Yee Rouh dan Cindy...wahhhhh mesti best kan..heheheheeh


okeys sehingga berjumpa lagi di next entry..sekarang misi mencari kerja bagi tuan blog..yahhhhhhh job hunting...go go go....

ermmmm sebelum tu mari kita tengok gambar supaya semangat sikit nak kerja dengan bos cekadak dan misi mencari kerja...


.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
T.O.P
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.


okey..bye...
aziah

.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...