Thursday, July 14, 2011

Puasa

Sekarang kan bulan Syaaban..sebelum ni kan bulan Rejab..okeys persoalan disini...kenapa bila orang puasa bulan rejab ngan syaaban je orang akan ingat puasa ganti?..dah kalau orang tu puasa dua2 bulan dh lebih dr 30 ari..x kan la puasa ganti dia lebih dari 30 ari..agak2 la puasa Ramadhan pun 30 ari je...kenapa mesti persoalkan kalau orang tu puasa..siap cakap "wau ni puasa ganti besar-besaran la yek"...erkkk mesti kah mengeluarkan ayat yang sebegitu rupa?

nak cakap sikit lah kat sini kan..x semestinya orang yang puasa pada bulan Syaaban dan Rejab tu dia puasa ganti k...ada tu memang nak puasa sunat..mungkin dia nak train diri dia or persiapkan diri dia sebelum nak sambut Ramadhan..jadi janganlah set mind tu negatif sgt klu orang tu puasa pada bulan Syaaban ngan Rejab...lagipun kalau dilihat semula banyak fadhilat dan pahala nye berpuasa pada bulan2 ini..jadi daripada korang memperlekehkan orang yang puasa dengan ayat2 sebegini.. "puasa lagi?"..dan mcm yang kat atas tu dan seangkatan dengan nyer..apa kata korang pun puasa sama...jadi korang pun dapat pahala kan...abis cerita kan..

okeys fikir2 kn lah yek...





Tuesday, July 12, 2011

Orang Berbisnes Dia Pun Nak Bisnes Gak..

hari ini kita buat entry geram je la... okeys..sorry sangat sebab mood tuan nye umah nie dh kelaut dah hari ini...azie cukup pantang bila orang masa nak minta duit sms, call bagai..bila kita dh bank in kan duit dia senyap sunyi je..ermm boleh bg tau x atleast duit tu dh masuk ke..thanks ke..aku ni berkejar2 la pagi ni nak transfer duit..

hmppp mmg selalu macam nie..bila time aku order barang ada dia berlari2 pergi pos?xde nyer...kang lg 1 minggu or dua minggu kalau aku x ingatkan blk or tanye..mmg sah la barang tu x berpos..ada sekali tu sampai 3 minggu..at least reply jgn buat aku confident je ingat barang tu dh berpos dan tetiba adik aku cakap x dpt2 lagi...

itu lah orang nak berbisnes ko pun nak berbisnes gak..dari dulu ko mmg macam nie..setakat hangat2 tahi ayam..aku mmg tunggu nak kerja je nie..then lepas tu aku nak join sendiri tp under org len..skrg nie sbb aku x de duit yg cukup je tuk join sbb nak dptkan harga member..for now aku maafkan ko...tapi buat bisnes tu biar la betul2..impian dan cita2 kemain lagi tinggi..tapi kalau dh bisnes mcm nie..simpan je impian dan cita2 tu dalam poket...


pic credit to pakcik google....





Thursday, July 7, 2011

Belajar Memasak

Okeys hari nie tuan umah a.k.a cik azie kita nie nak share resipi ngan korang semua since Raya dah nak dekat kan..sure sekarang nie ada yang tengah tercari resipi tuk buat kuih raya kan..hahahahhahah puasa pun belum lagi..tapi azie dah bagi resipi....ye la tuk persedian awal..mn tau ada yang nak buat bisnes ke kan..leh la cuba resipi nie...resipi ni azie amik dari blog kak Rima from singapore...last year azie buat biskut nie dan sedap sangat2..dan laris..x de nak angan2 tuk jual nyer...buat2 abis..buat2 abis..pernah tu buat bukan tuk raya suka2 masa cuti sekolah..perghhh memang laku  lah..tak yah cakap la..kesedapan dia mmg terasa.... :D..thanks to kak Rima sebab resipi ni sangat2 sedap okeys...jom2 tengok resipi nye ek

Almost Famous Amos Chocolate Chip nama diberi oleh Kak Rima...
Resipi Asal leh dapat dari sini blog Kak Rima...

Bahan-Bahan / Ingredients
250g salted butter,softened (azie guna buttercup je :D nak sedap lagi guna butter SCS macam Kak Rima guna)
200g light brown sugar / Gula Perang
1/4 tsp salt / garam (nie azie ikut Kak Rima..x letak pun sebab dia dh mmg masin pun biskut tu..tp terpulang)
1/2 tsp coffee oil / minyak kopi (azie guna brand nona)
1 egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup oats,processed to bits in a chopper (Kak Rima guna nestum, azie guna quaker oat :D)
1/4 cup ground almonds 
1 pack of chocolate chips(azie beli je kat kedai buat kek... xde jenama :D)
300g self-raising flour 


Method credit to Kak Rima
This is the most important step,at least 2 hours before,or the night before,beat the egg with the vanilla and the coffee oil to infuse or you can do this the night before,refrigerate it then bring it to room temperature before baking. (yang ini memang korang kena ikut...)

Preheat oven to 160C.

To the softened butter,beat in the sugar and the salt to combine. Beat in the egg and stir in the processed oats,ground almonds,optional chopped nuts and the chocolate chunks. Sift the flour and fold it in,this dough will not be too stiff but not too wet either.

For small cookies,place half-tsp of the dough,spaced slightly apart on the cookie sheet and bake for 9 to 10 minutes.

For large cookies, place rounded tbsp of the dough spaced apart on the cookie sheet and bake for 20 to 22 minutes.

Cool completely and let it sit overnight in an airtight container,this is for the flavour and fragrance to develop further.



p/s: dalam resipi Kak Rima yang asal, Kak Rima ada guna nuts tapi azie x guna since family azie ada yang x suka nuts...jadi maafkan saya yek Kak Rima sebab ubah sikit resipi nie..tapi menjadi tau...sedap...buat 4 adunan tu mcm buat satu adunan je..kejap je licin... :D


okeys dan hasil nyer begini lah jadi nye kuih saya... :D




sungguh sedap..hehehehehe puji kuih sendiri...serius korang leh cuba buat..benda nye mudah je...selalu sekali bancuh azie uat 4 adunan...last year nye raya before raya buat 6 adunan..lepas raya buat lg 3 adunan...pastu cuti akhir tahun hari tu buat lg 3 adunan..sekejap je licin...azie selalu buat kuih malam2...lebih rela tido lewat drpd tahan bau dia yang semerbak ms siang hari..dh la puasa..tekak gulp gulp je tahan..hehehehhehehe...selalu cornflake azie buat siang sebab x tergoda sangat... :D...macam-macam kan azie ni...apa-apa pun azie ucapkan terima kasih banyak2 kat Kak Rima sebab resipi ni mmg betul2 hebatttttttt .. :)


okeys jadi dah tau nak buat apa tuk kuih raya tahun nie?nak beli je pun boleh je terpulang pada individu..but for me sesetengah orang nie berniaga nak untung je lebih..rasa belum tentu sedap...ada tu kuih nama lain2 warna lain2 tapi rasa sama je.. :D ..tepuk dada tanye selera sendiri k..azie prefer buat tp kalau dah x sempat sgt azie beli je kt org yg azie mmg trust keSEDAPan kuih2 dia.. :D..sbb x nak tertipu lg mcm tahun lepas..tahun sebelum tu beli sedap..sekali tahun lepas beli..hrmmm smua nye kurang..x sedap langsung..no..no..no..jangan buat begitu..x baik tau..dosa tau tipu orang... :D


okeys enjoy dengan resipi nie k... 





Friday, July 1, 2011

Heartstrings a.k.a You've Fallen For Me

^_^..^_^..^_^..^_^....mari kita wink wink banyak2 kali k...hahahhahahahaha..dah lama x review pasal drama korea yang terkini..hari ni tetiba nak buat review sikit....macam yang azie citer sebelum nie kan...azie tengah tengok Lie To Me..dan selasa aritu dia dah abis dah..dah end of the drama dah..dan kesimpulan yang azie boleh buat ialah cerita tu best...dan seronok untuk dilihat...x caya?sila lah percaya sebab mama azie nengok pun dia kata kelakar..hehehehehhe...tapi dh x de dh Gong Ah jeong ngan Hyeon Gi Jun lagi..sebab cite tu dah abis...sedih2..sobs..sobs..sobs... :'(..jom la for the last time kita tgk poster dia ek.. :D..


Lie To Me... 5 stars... :D

Next...cerita yang tengah on air dan azie tengah nengok...City Hunter dan You've Fallen For Me or Heartstrings...hahhahahahha dah celoteh banyak2 kat atas baru nak masuk entry asal tajuk kan..kihkihkihkihkih....

ermmmm macam mana nak mulakan ek..City Hunter nie...cerita dia bukan lah cerita jiwang-jiwang k..even yang berlakon cerita tu Lee Min Ho..tapi kali ini dia bawa watak lain sikit..jadi siapa2 yang minta cerita jiwang-jiwang ala2 macam fantasy nye cerita tu...sila tanamkan dalam fikiran awal2 bahawa cerita ini bukan cerita jiwang..tapi for me..even x jiwang pun cerita ini tetap terBAIKKKK...hehehehehehe..suka sangat cerita ini..macam2 plot ade..dendam, kasih sayang, dan macam2 lah..hehehehehe x tau nak explain macam mana..tapi sila tengok k..sebab cerita ni best sangat..

highly recommended... jeongmallo.. Untill yesterday ep means ep 12... i give 4.5 out of 5 stars...


Next You've Fallen For Me...just starting on wednesday night...jd x leh comment lagi.. :D..tapi azie nak sangat tengok sebab park shin hye yang berlakon...hehehehehhehe



okeys cukup lah setakat nie ye...nak sambung writing thesis..sebab dah lama writing celup2...macam chipsmore..kejap ada..kejap  xde..tu lah asyik jalan-jalan je..hah padan muka kat diri sendiri...okeys lah bye2... :D






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...