Saturday, November 19, 2011

Alhamdulillah

Alhamdulillah..syukur sangat kepada Allah s.w.t kerana telah melancarkan segala tugas azie...alhamdulillah first draft thesis azie dah submit dua ari lepas dan hari nie dah dpt balik untuk buat correction...moga perjalanan azie untuk submit thesis master terus berjalan dengan lancar...

p/s: nampak gayanya entry pasal cerita korea baru tertunda la yek..hehehehehhe..nanti azie cari masa lapang untuk share ngan readers semua k...banyak nie cerita baru-baru yang baru tayang n dah abis tayang kat korea..kalau kat 391 or 393 astro punya tu mungkin ada yang dh abis dan ada yang belum abis...yang MBC and TVN punye lagi...nanti ek..kita story mory panjang sikit pasal drama korea...hehehehhe...





Thursday, November 17, 2011

Pening..

aduyaiiiii...poning..poning..poning tau tak....apalah malang nasib azie dan sim hari nie terpaksa bau benda yang amat2 meloyakan dan memeningkan..dah x bernafas tau tak..sebab kena tahan nafas..kalau tak semerbak bau dia masuk dalam hidung kitorg...adush la pak arab-pak arab nie..tolong lah..dah lah lab nie terperap tau tak..xde udara luar..harapkan aircond..kenapa lah korang rase diri korg tu wangi sangat ke?kalau sorg punya bau okeys la boleh diterima lagi (walaupun x boleh sebenarnya)..tapi ni sampai 3 orang punya bau..mmg leh mati tau x...huhuhu








La La Land

yeay tengah marathon tengok drama-drama korea yang past 2 months nie azie hold kan sekejap...yeay..YATTA...hehehhehehe..bye-bye nak layan drama korea jap..nanti jap lagi azie update korean drama yang latest k.. :D





Friday, November 11, 2011

"My Happiest Moment"

Kali ni, azie nak share saat-saat yang paling menggembirakan azie..ala bahasa omputih nya "My Happiest Moment". hikhikhik pasti semua orang tahu tapi saja je azie nak bagi tahu lagi dalam bahasa omputih tu.. ;) detik-detik menggembirakan ni berlaku 3 tahun lepas iaitu pada tahun 2008. pada masa tu azie berjaya menghabiskan degree azie dalam masa yang ditetapkan dengan keputusan yang boleh dibanggakan. azie tak akan lupa tarikh 16 Ogos 2008..dapat sijil dari Tuanku Zarith Sofea tau..susah nak dapat macam tu..peluang sekali seumur hidup..tapi yang itu tak ada gambar plak..sebab dalam dewan tak boleh ambil gambar..okeys jom kita tengok dulu keceriaan yang terpancar di wajah tuan punya badan yang sangat-sangat gembira dan eksited.

keluar dewan terus mata melilau cari family siap dengan senyuman yang paling manis dan lebar sekali.. ;)
dan orang yang paling gembira pada hari tu selain azie tentulah mama dan babah azie..Ya lah mama dan babah azie dah puas menangis sebab kan azie yang malas belajar masa sekolah dulu then masuk buat diploma kat YPJ kolej swasta pun azie belajar main-main. Jadi bila anak dia dah berjaya dapat degree tentulah mereka jadi orang yang paling gembira dan bahagia. Betul tak? Mana lah ada ibu bapa yang suka tengok anak mereka gagal. Hehehehhe. mana nak sangka dalam malas-malas berjaya anak dia mendapat degree.. ;)

okeys jom-jom tengok mama dan babah azie :D

azie bersama mama dan babah azie..woah dapat bear besar tu dari mama dan babah

okeys jom check it out gambar-gambar lain tak mau cerita panjang-panjang..gambar pun dah boleh ceritakan betapa gembiranya saat ini.. :)

dalam Dewan Sultan Iskandar bersama ex-roomate azie selama 3 sem kat  UTM Skudai, even kitorg lain-lain umur tapi  perangai gila-gila sama..senang cerita boleh ngam lah.. :)

azie dan parents dengan best friend azie..masa ni pagi-pagi..kitorg orang paling awal sampai..orang lain masa ni tengah sibuk daftar kitorg ber cam whore..hikhikhik

masa ni semua excited nak baling topi..tapi yang eksited orang belakang je..orang depan kenapa yek?ermmmm

Azie: Alamak mana mortarboard azie pergi..
kawan dihujung sana pun jawab: eh kau cari logo Happy Photoghrapy ke..ni de kat atas aku nie..hehehehe

abaikan keadaan sekeliling..biarkan dengan mereka-mereka yang berada disekeliling anda..yang penting muka kena ceria je masa ambil gambar tau.. :D

Azie: sina jom kita Happy Photoghrapy
Sina: Jom..jom..azie..aku suka nak ambil gambau nie. Tapi azie pandang mana tu?

last sekali setelah dah berpeluh-peluh semua muka dah tak larat tapi senyuman masih lagi terukir dibibir masing..betapa kitorg semua merasa gembira sangat-sangat pada hari tu.. 

Jadi apa lagi jom kita Happy Photoghraphy..inilah saat-saat manis dan menggembirakan yang tidak akan azie lupakan sampai bila-bila..
hehehehe sebelum azie terlupa..sebenarnya azie buat entry ni untuk masuk contest..contest apa?ala contest "My Happiest Moment" anjuran Nuffnang dengan Olympus..hadiah dia pun menarik tau..kalau korang nak join..jom lah join..sempat lagi ni..esok tarikh tutup dia tapi pukul 11.59pm..korang pergi kat link "My Happiest Moment" pastu korang ikut je langkah-langkah yang diberikan..azie pun first time cuba, tengok hadiah dia bukan boleh tahan lagi dah memang menarik. jom check it out hadiah-hadiah dia..

menarik tak?menarik kan..
jadi apa tunggu lagi.masih sempat lagi nie...thanks to Nuffnang sebab buat contest.. :D





Entry Khas

Tiada kata yang dapat diucap..
Tiada reaksi yang dapat digambarkan..
Tiada rasa yang boleh diluahkan...
Semua itu tidak dapat menunjukkan kasih sayang aziah terhadap MAMA dan BABAH..Mungkin orang luar mengatakan aziah tak sayang pada mama dan babah..tapi biarlah rasa sayang ini hanya aziah dan Allah sahaja yang tahu..dan yang paling penting MAMA dan BABAH merasai kasih sayang aziah sebagai seorang anak kepada MAMA dan BABAH

yang kurus tinggi tu bukan babah azie..tu abang azie..masa ni babah azie de meeting kat Putri Pan Pacific JB..kira babah azie de kat JB tapi x dapat pergi konvo azie kat UTM Skudai.. :)

Terima Kasih kerana sabar menghadapi kerenah aziah ketika kecil dulu (saya adalah sangat nakal dan tak dengar cakap)
Terima Kasih kerana merotan aziah dikala aziah melakukan kesalahan (see..memang saya sangat nakal dan degil sampai kena rotan..ni bukan rotan biasa2 tau..hehehehehe..)
Terima Kasih kerana sabar dalam mendidik aziah baik dari segi pelajaran mahupun ilmu agama...
Terima Kasih kerana sentiasa memberi aziah semangat di saat aziah buntu dengan perjalanan Master aziah..
Jikalau MAMA dan BABAH tak lakukan semua tu..aziah tak akan berjaya seperti sekarang..kerana leteran MAMA dan BABAH lah aziah berada di tahap sekarang...Terima Kasih untuk segala-galanya

untuk MAMA dan BABAH aziah nak ucapkan

Happy Anniversary yang Ke 34 tahun

semoga mama dan babah sentiasa berada di bawah rahmat dan lindungan Allah..
semoga mama dan babah dijauhkan dari orang-orang yang sentiasa mempunyai perasaan hasad dengki dan busuk hati..
semoga mama dan babah berbahagia selama-lamanya..
semoga mama dan babah sentiasa dilimpahi rezeki yang melimpah ruah...

Aziah sayang MAMA dan BABAH sangat-sangat..



lots of love;
aziah







Wednesday, November 9, 2011

wae? or Why? or Kenapa?

Kenapa ye bila orang buat kat kita sesuatu yang menjengkelkan kemudian kita balas balik apa yang dia buat kat kita..cara yang sama..dia dah nak melenting?kenapa?..tau pun rasa sakit hati dan marah..tapi masa buat kat kita tak fikir ke kita pun akan rasa benda yang sama?dah lah yang buat tu budak yang jauh lebih rendah usianya dari kita..kenapa?dah rasa diri tu bagus sangat?sebab pandai?sebab dapat masuk sekolah kluster?itu semua tak menentukan keperibadian kita pun.. kalau tak nak orang buat kat kita..at the first place jangan buat orang..hormat orang lebih-lebih lagi kalau orang tu lebih tua dari kita...tak susah mana pun nak hormat orang yang lebih tua dari kita..ini tidak, bila nampak orang tu tegur secara hormat dengan pensyarah or orang yang lebih tua, ko boleh plak kata orang tu berlakon..azie rasa memang orang macam ni kena pergi kelas adab, tatacara menghormati orang yang lebih tua..tak pun orang macam nie dia rasa diri dia dah terlampau sempurna..

INGAT tiada yang SEMPURNA di dunia ini kecuali ALLAH s.w.t..

p/s: renung-renungkan dan selamat beramal..

azie sendiri sentiasa melakukan kesilapan..tapi bila dah selalu sangat buat azie walhal azie lebih tua dari dia..tahap kesabaran azie memang ada hadnya..lagi pula sekarang ni azie memang tengah busy.. banyak sangat kerja..memang salah timing lah..






Thursday, November 3, 2011

Eggless Moist Chocolate Cake

ini pula resipi azie try hari ahad...bahan-bahan azie guna apa yang ada kat dapur rumah makcik azie..tapi azie post kan juga resipi asal yek..cuma kat sebelah resepi tu azie akan tulis apa yang azie guna..hehehe..dan untuk resipi ini credit to Kak Ummi @ HomeSweetHome...saya mohon share and copy ye kak..thanks

kek tengah dibakar..hehehehe
Resepi asal: Dayangjack @ Dapurku Sayang
Sumber asal: Azlita @ Masam Manis
Copy Resipi dari: Kak Ummi @HomeSweetHome
Telah dicuba oleh: aziah-azie @ BitterSweetLife ;)

Bahan-bahan : loyang bulat 6"/7"(azie guna mangkuk pyrex je..hohohoho)
  • 1 cawan tepung gandum (*kak ummi guna superfine flour)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (*kak umie guna Van Houten, azie guna Tudor Gold :))
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang (*kak Ummi kurangkan sikit; azie tukar terus dengan gula pasir sebab gula perang tak ada kat rumah..hehehehehe sorry)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (azie pakai jenama nona)
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung (*kak ummi guna minyak jagung, azie cair kan butter kat dalam microwave..hehehehe sorry kak)
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon (azie x letak..kalau ikut resipi kak Ummi, dia guna jus lemon)

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
ini lah kek nya setelah dibakar..memang jadi sangat-sangat dan moist sangat2..tapi kalau ikut betul2 bahan dia mesti  lagi best kan..eheheheheh)
 untuk topping atas kek..resipi azie ikut juga apa yang kak Ummi guna..memang jadi tapi ada cerita kelakar masa buat topping tu..hahahahha..nanti azie citer jap lagi.. jom tengok resipi dulu..

Topping/Chocolate Ganache (Jimat, Mudah Dan Sedap)
Resepi asalMaklang Azie
Sumber asal: Azlita @ Masam Manis
Copy Resipi dari: Kak Ummi @HomeSweetHome
Dicuba oleh: aziah-azie @ BitterSweetLife

Bahan:- 
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair) (okeys part nie lah yang paling kelakar..sebab nyer azie x guna pun dua2 yang disebut..baik air mahupun susu cair..azie nampak susu cair tu mcm azie nampak susu segar..dan end up azie guna fresh milk..hahahahahahha pastu azie ngomel sendiri napa lah lambat sangat nak pekat coklat nie..hahahhaha...masa tu mata dah mereng..kihkihkihki)
  • 1/2 cwn tpg jagung
  • 2 sudu besar majerin/ butter
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila nampak telah pekat sikit, tutup api dan sejukkan sebentar. Sapu terus disekeliling kek. Hias ikut apa yang korang semua suka.. :)

nie lah kek yang dah siap..sorry comot..sebab x de alat nak sapu..guna pisau + senduk leper je..hahahhahaha maka ini lah hasilnya.. :D
memang moist giler coklat ni...seriusssssssss even dah masuk peti sejuk pun tetap lembut je...hihihihi...eh lupa nak bagi tau..lepas dah siap deco simpan dalam peti sejuk..makan sejuk-sejuk memang sodap...hehehehehe..thanks again to Kak Ummi..lepas ni nak cuba kek lapi yang guna biskut marrie plak.. boleh kan kak? :D






Butter Milk Doughnut

ermmmm Yummy!!...last saturday azie and cousin  buat doughnut...resipi azie dapat dari Kak Ros..1st time cuba dan semestinya hasilnya sangat memuaskan dan sedap.. doughnut dia pun sangat-sangat lah lembut okeys...hehehehe...tapi disebabkan dekat rumah makcik azie tiada segala peralatan yang mencukupi jadi donut nya tak adalah terbentuk bulat cantik sangat...just untuk sendiri makan boleh la..kalau untuk jual tak laku kot..hehehehehe..okeys jom layan pic dari kamera azie and resipi dari Kak Ros..thanks tu Kak Ros for the nice and delicious doughnut.. ;)..saya mohon share recipe nyer ye kak..thanks a lot



inilah rupa doughnut azie..kelakar giler..hahahahaha



ButterMilk Doughnuts
Original Recipe: rosmarlina @ jintanmanis.com
Telah dicuba oleh : aziah-azie @ BitterSweetLife

Bahan-bahanya
2 tspbaking powder
180 gram tepung roti (bread flour)
220gram tepung gandum (wheat flour)
2 tbsp susu tepung/skim milk
1 biji telur (egg) ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam (warm water)
1 1\2 tbsp marjerin@butter@shortening
3 tbsp gula (sugar)
4 gram yis ( 1 1/2  tsp)
3 tsp buttermilk ( beli kat kedai bakeri..tapi azie buat sendiri sebab kedai bakeri tu tak ada jual.. :()
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ini nanti.

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

- kalau dah buat buttermilk sendiri, kuantiti air suam@cecair yang 140ml tu boleh ditukar terus pada buttermilk, dan tepung roti tu juga boleh ditukar pada tepung gandum sahaja (tapi azie guna juga tepung roti cuma air tu memang azie tukar terus guna buttermilk yang azie dah bancuh sendiri..hehehhe).

ni doughnut yang dibentuk bulat2..hahahah buat shape ini more easier than yang ring tu...hehehehhe
ini hasil nya after dah salut gula..sorry lah azie tak reti nak deco..jadi hentam je lah..hehehehe..tapi kan kalau perasan..ada satu tu macam pelik sikit kan doughnut dia..itu azie letak filling chocolate...tapi letak pakai manual la..itu yang jadi macam tu..tapi sedap la..rase macam makan kat dunkin donuts plak..hehhehe..


okeys sekarang azie nak share recipe buttermilk plak..

Resipi Buttermilk

Bahan-bahan (Ingredients)

1 cup of milk (susu)
1 tbsp white vinegar or lemon juice (cuka putih atau jus lemon)

cara-cara

campurkan dua-dua bahan tersebut dalam satu bekas..then biarkan selama 5 minit..dan buttermilk sudah sedia untuk digunakan..heheheheh..senang kan...

okeys selamat mencuba semua..thanks again kepada Kak Ros @ jintanmanis...resipi akak memang sedap-sedap..





Wednesday, November 2, 2011

Wordless Wednesday





 

Ada resipi baru yang nak update..tapi tengah busy…pic dah watermark..nanti ada masa kita cerita2 k…

 
1st time buat wordless Wednesday..tapi x wordless sangat la kan..hehehehehhe ;)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...