Thursday, November 21, 2013

Setelah sekian lama

Assalamaualaikum,

perghhh akhirnya kembali bersiaran..tapi tak tahu nak write up tentang apa...story?banyak sangat sampai tak tahu nak cerita mana satu..kerja?lagi lah banyak..ermmm mngkin blog ini hanya akan di update bila ada kelapangan yang betul-betul lapang.. dan mungkin akan difokuskan kepada perkara-perakara tertentu je contoh review novel, cerita berkenaan family dan diri cik blog sendiri..

okeys la nak sambung buat kerja sebelum angin puting beliung datang..

Annyeong...





Wednesday, June 26, 2013

Alhamdulillah

Assalamualaikum dan Hai semua,


Pagi yang gelap kini sudah cerah... Alhamdulillah syukur Allah turunkan hujan semalam dan bumi Malaysia dibasahi hujan dan sekaligus menghapuskan debu2 jerebu yang menutupi Malaysia sejak seminggu kebelakangan ini... syukur Ya Allah.. :D

Alhamdulillah juga akhirnya cik blog dah dapat kerja..even as a kontrak staf tapi still rasa bersyukur sangat dan.., dan... dan... cik blog dapat kerja dalam UTM juga... huahahahahhahahaah nampaknya UTM dan cik blog tidak dapat dipisahkan..or JB dan cik blog tidak dapat juga dipisahkan... dan cik blog belajar menerima hakikat.. yg mungkin rezeki cik blog memang bermula dan berada di UTM.. aishhhh banyak lah pula perkataan 'dan'  dalam entry kali ni.. hiks hiks hiks..

Dalam kita gembira dalam cik blog suka dapat kerja..cik blog juga sedih nak tinggalkan INN kawan cik blog kat fakulti computing nie.. termasuk lah dayah, lina dan semua staff pentadbiran fakulti computing.. sobs sobs sobs.. takpe lah cik blog still dalam UTM dan In Shaa Allah kita boleh berjumpa lagi...

okeys sampai di sini saja entry kali ni... nanti kita chat2 lagi.. sape nak follow cik blog kat instagram follow la ye.. aziahabdollah.. hiks hiks hiks hiks..




ok bye,

Annyeong
aziah





Saturday, June 8, 2013

Mode: mencari kerja

Assalamualaikum,

Annyeong semua!!

Sorry ler lama x berupdate.. Sekarang ni cik blog dalam proses mencari kerja... Almaklumlah dah konvo sekarang time cari kerja la pula.. Tapi for the time being cik blog kerja kontrak dengan UTM sekejap as a penyelidik.. Cik blog nak jadi pensyarah tapi buat masa ni belum lagi ada rezeki.. Tapi okeys la klu dah memang rezeki cik blog kat bahagian pentadbiran bukan academician...

Untuk dua tiga bulan ni cik blog hanya submit application n pergi interview.. Bila ada masa terluang kat rumah, cik blog guna sepenuhnya untuk berehat dan tolong makcik cik blog apa yang patut. Kerja kontrak sekarang nie? Bosan dan bosan dan bosan lagi.. Kenapa? Sebab bulan ni project leader cakap lain dan tak payah susah tunggu bulan lagi satu, cukup beri dia masa 2 or 3 hari confirm lain pula yang dia cakap.. So it's time to find another job which is better and cik blog suka..




Okeys la berhenti sampai sini.. Cik blog kurang sihat dan mahu sambung lipat baju yg dah membukit.. Hihihi okeys bye

Annyeong,
Aziah





Tuesday, April 30, 2013

Graduation Checklists

Assalamualaikum dan Hello


hew hew hew hew... fuh fuh fuh... maaf ler buang habuk dan sarang lelabah kat blog nie jap..huahahahhahhahahahahhaha...

okeys just nak share checklist tuk convocation...YIPPIE!!!!!! dah konvo means dah grad means dah bukan student lagi..YAHOO!!!!!! Alhamdulillah!!! syukur sangat2... checklist ni hanya untuk peringatan cik blog yang sekarang nie semakin pelupa (erkkkk adakah faktor umur yang makin meningkat?...huaaaaaaaa)

Gradution cheklists cik blog:

1. Sah kan kehadiran - checked

2. Bayar Yuran konvo RM250 - checked

3. Jawap Kajian Tracers Study - checked

4. Ambil Jubah - checked

5. Ambil family potrait - 4 Mei 2013

6. Bayar duit gambar pentas - 6 Mei 2013 kot



ermmmm apa lagi ek..itu je kot setakat nie...klu de lagi nanti tambah ler cik blog.. hope ni bukan konvo yg terakhir..hope diberi peluang untuk sambung PhD... InsyaAllah..




annyeong,
azie





Thursday, March 21, 2013

Work a.k.a Study Station

Assalamualaikum...


Dalam hampir 2 bulan lebih tak berupdate diam je...sunyi je blog nie..hah amik bila dah update tak berhenti-henti pula kannnnnnn...hahahhaha sebenarnya bukan apa korang..cik blog nak tunjuk partition cik blog kat lab..baru kemas katakan...hahhahahahahahahhaha nasib lah banyak sangat barang sampai tak tau nak kemas macam mana dah..huhuhuhu..

jom lah kita tengok yek..layan gambar je ek... best kan update blog kalau ada gambar..sebab tak payah susah-susah nak celoteh panjang-panjang..letak gambar dah cukup...gambar kan boleh menceritakan segalanya..kih kih kih.. dah dah jom kita tengok gambar... jangan nak bebel je cik blog nie...


sila abaikan plastik giant tu yek..itu bekal lunch cik blog...huhuhuhu

nak tunjuk calendar yang cik blog dapat dari ETUDE house.. beli RM80 baru dapat calendar..huhuhuu

this is my PC..banyak khazanah nie..tapi don't worry tak ada drama korea..drama korea dalam external.. :)

okeys kecil je kan tempat cik blog..ye la tempat student katakan..nak besar gedabak macam mana pula kan... hihihihihi..





okeys annyeong,
aziah







BB1M dan BR1M

Assalamualaikum,



Alhamdulillah..dalam tak dapat kerja lagi..dalam ingat dah graduate tak kan dapat Baucer Buku lagi...dapat juga..hihihihiihi..

Kira cik blog dapat baucer nie dah lewatlah kan.. sebab orang semua bulan 2 dah ambil..cik blog nak ujung bulan 3 baru ambil..ye la nak buat macam mana mula-mula Postgradute Office cakap cik blog tak dapat sebab dah abis Master la katakan..bukan student lagi la senang cerita..tapi ntah macam mana isnin lepas masa cik blog pergi ofis lagi sekali de sseorang kakak pejabat tu kak lijah minta ic cik blog nak check kan lagi sekali betul ke cik blog tak dapat...hah ambil kooooo sekali kak lijah kata dapat..terus melompat cik blog...hahahhaha sukanya cik blog..ala suka pun bukan sebab apa boleh la g beli novel..kah kah kah kah...

Tapi cik blog gembira sangat pun bukan sebab dapat BB1M ni je..minggu sebelum tu mama cik blog dah call kata cik blog dapat BR1M... tu yang makin gembira tu..sebab dapat RM500 total semuanya..cik blog saje je isi borang BR1M tu hari tu sebab cik blog dah x dapat BB1M kan..sekali dapat dua-dua..Alhamdulillah.. rezeki yang tak disangka-sangka..walau dalam hati tengah gundah gulana sebab gaji bulan FEB tak masuk-masuk lagi sedangkan bulan MAC dah hampir ke penghujungnya...datang rezeki ini..serius syukur sangat-sangat...

Jom tengok pic baucer tapi Baucer Buku je la ek..BR1M ade kat  Nilai kat umah mama dan babah cik blog sana..jadi itu tunggu ek nanti kita show off...bila dah ambil n cash out kan...Baucer Buku x leh cashkan so mmg confirm g beli novel..tp BR1M leh cashkan..itu akan difikirkan untuk digunakan ke arah mana...


tapi sebelum tu jangan letak harapan yang tinggi untuk tengok gambar yang cantik ek..cik blog guna camera handphone..handphone cik blog pun cabuk nye je..jadi gambar tak de la cantik sangat...



Sekarang dapat sampul..last year tak ada sampul 

tahun lepas dapat 200 tahun ni up sikit 250... hihihhihi



gamsahabnida....



okeys annyeong,
aziah








Tuesday, March 19, 2013

Asalkan Update

Assalamualaikum..


huaghhhhhhhhhhhh lamanya tak berblog bagai..adalah dekat 2 bulan lebih kan...ke lebih lagi?huhuhuhuhu... busy busy busy..tapi main game kat fb tak busy ek cik blog..main game lain..sebab nak buang masa je dan tak perlu pakai otak untuk berfikir untuk menaip..ngeh ngeh ngeh... kalau nak tulis blog kena pakai otak..kena perah..huhuhuu beginilah ye kalau otak orang yang dah meningkat usianya...menci...huhuhu


ermmm apa ek yang berlaku dua bulan nie?ermmm tak ada apa-apa yang best pun yang berlaku.. bangun pagi pergi lab, buat kerja, balik umah, tolong chu masak (kalau balik awal)..lipat baju then tido..itu je lah kerja cik blog sejak 2 bulan yang lepas... aishhhhh sejak gelaran student  dah tak de kat diri nie..hidup menjadi lintang pukang.. (apakah?oiii cik blog ada hati nak sambung lagi ke?)..huhuhuhuh hihihihi kalau boleh... kah kah kah kah..

okeys..okeys.. main-main je..cik blog nak kerja dulu then kalau de rezeki sambung belajar lagi..tapi kalau jodoh sampai dulu cik blog kahwin dulu baru sambung belajar..tapi kalau rezeki belajar sampai dulu cik blog g belajar...hihihihi.. 

Alhamdulillah surat senat dari UTM dah keluar yang menyatakan cik blog adalah pemegang Master of Science(Computer Science)... Alhamdulillah syukur sangat-sangat..ermmm apa lagi ek?owhhh sekarang nie nak g claim duit thesis kat MOSTI wahhhh kaya cik blog kejap...kih kih kih kih...tapi apsal SPS g anta surat tu ke rumah?huhuhu cik blog dah cakap nak amik sendiri kan dah alang-alang cik blog masih bertapa dalam UTM nie...huhuhuhu sedihnya (sebab tak dapat kerja lagi)..

dulu masa study orang duk tanya bila nak habis..sekarang dah habis orang duk tanya bila nak kerja.. tapi apakan daya cik blog bila semua application kerja semua  tak de respons apa-apa pun..huahhhhhhhh sedih..tak apa2 cik blog anggap belum ada rezeki lagi eh... :)

owhhhh ni cik blog tak berani nak janji..tapi cik blog akan cuba lah ye..cik blog nak cari balik memory card kamera cik blog yang dah rosak tu untuk ambil gambar-gambar yang dah jadi khazanah dalam tu..khazanah ke?khazanah la ye tak sebab cerita dah lapuk..dan kalau cik blog ada masa cik blog update ek..dan of course majoriti cerita pasal review novel..kah kah kah..lantak lah orang nak kata cik blog jiwang la itu la ini lah..or ada orang cakap cik blog nie "eh dia nie x baca novel english ke?" hahahahah lain orang lain citarasa.. cik blog ni pun bukannya orang yang pandai..jadi cik blog baca apa yang otak cik blog mampu menerimanya (ehhh boleh ek macam tu?boleh je la kan)..hihihihi


okeys annyeong ;)






Thursday, January 17, 2013

Listen...Listen...Listen...

Assalamualaikum,


wahhhhhhh hebat betul penangan perkataan Listen..Listen..Listen nie kan..sampaikan kalau tengok kat FB semuanya nak post pasal Listen..Listen..Listen nie..sampaikan kalau boleh masukkan perkataan Listen dalam status pun diorang masukkan..betul-betul hebat..daebak!!... cik blog sure semua yang kat Malaysia nie tahu pasal macam mana tercetusnya perkataan Listen nie kan..so tak yah lah kita cerita balik...ke ada yang tak tahu?tak tahu search je pakcik google..confirm dari tak tahu apa-apa korang semua akan jadi serba tahu...

kat entry nie cik blog tak nak cerita pasal perkataan Listen tapi nak share pendapat je berkenaan PTPTN... yup semua orang kena bayar PTPTN ye lar dah pinjam of course la kena bayar kan..tapi cik blog rasa yang jadi isu sekarang nie adalah interest dia..

Situasi Peminjam PTPTN:

korang time diploma dah pinjam PTPTN then korang sambung belajar degree tapi keputusan diploma korang hebat jadi masa degree korang dpt scholarship bukan PTPTN..jd korang just pinjam masa diploma je. korang pun minta tangguh bayar PTPTN sebab korang belajar lagi.. hah kat sini yang isu nye...sebab korang dah minta tangguh bayaran semula..patutnya xde la duit jalan kan..tapi PTPTN tetap jalan kan interest tu..so kalau korang pinjam dalam RM12K korang kena byr balik dengan interest hampir RM16K..nampak tak kat situ..memang isu dia interest..jadi nape nak minta pendidikan free..buang je interest tu...habis citer


okeys itu cik blog bagi satu situasi..meh tengok situasi sebenar dari pengalaman cik blog


okeys cik blog bukan lah pelajar pandai yang hebat leh dapat scholarship ke apa ke..jadi masa belajar diploma cik blog pinjam MARA RM27K, then sambung degree tapi sebab result diploma pun x hebat...hanya PTPTN je yang layak dipinjam sebanyak RM10-12K (ini cik blog lupa..sebabnya cikblog x dapat penuh macam student lain)..then masa Master sebab konon hebat sangat dapat lah scholarship dari MOSTI...

okeys situasi pertama masa cik blog sambung degree cik blog hantar surat penangguhan kepada MARA dan cik blog x perlu bayar satu sen pun sebab tak de interest pun...dan yang paling best MARA nie cik blog pinjam RM27K tapi cik blog bayar balik hanya RM6K something-something macam tu.. macam mana leh dapat tu..padahal result cik blog masa diploma tak sampai 3 pointer pun...hah kat sini lah MARA mainkan peranan yang sangat daebak dengan memberi peluang kepada pelajar2 melayu untuk mendapat pengurangan bayaran balik pinjaman macam dia bagi semangat lah kat korang untuk belajar lagi walaupun korang rasa pointer korang ntah apa-apa ntah kan..macam bagi saguhati la gitu...then sepanjang sambung belajar dari degree sampai master cik blog nye pinjaman MARA x naik-naik pun makin kurang de lah sebab cik blog ngan parents cik blog de bayar sikit2...

tapi berlainan pula dengan PTPTN..cik blog sambung je master minta penangguhan...diorang bagi tapi diorang siap cakap walaupun tangguh interest tetap jalan..apakah?baik pinjam ah long je mcm nie...dan skrg dengan bangganya cik blog nak ckp lah pinjaman PTPTN cik blog dah cecah RM17K..wae?wae?wae?kenapa?kenapa?kenapa?huhuhuhu sebab interest...eh jgn ckp cik blog x bayar..cik blog de bayar juga macam bayar MARA..tapi macam tak gerak apa pun..kiranya macam cik blog nie bayar interest je...huhuhuhu sedih sungguh di situ....

jadi isu kat sini bukan lah hapuskan PTPTN tapi kalau dapat hapuskan interest pun dah cukup bersyukur sangat-sangat...mana boleh hapuskan PTPTN...abistu pelajar yang kurang berkemampuan nak belajar macam mana?kesian diorang...kita pun jangan pikir diri kita je..sebab de je pelajar yang kurang mampu dapat masuk U..tapi result x capai piawaian untuk scholarship terpaksalah amik PTPTN..kan kesian kat situ...hapuskan interest pun dah kira baik sangat-sangat..sebab isu sekarang bukan pasal apa pun..interest dia yang buat semua orang pening..adik-beradik cik blog tiga yang atas semua pinjam PTPTN..semua cakap isu yang sama..interest tu hah banyak sangat nak bayar..huhuhuhu jadi buang interest je..jangan hapuskan PTPTN..kesian kat orang lain..kalau kita pandai sangat-sangat boleh la dapat scholarship. kalau x berapa nak pandai x kan nak pinjam ah long pulak kalau dah xde PTPTN...huhuhuu



ermmm apa-apa je lah yang cik blog ni merepek kan..owh ye cik blog ni bukan nak sokong parti mana-mana ye..cik blog nie bebas..sebab malas nak pikir pasal politik..pening..pening..pening...apa yang cik blog tulis hanya nak share pendapat cik blog je...

kalau ada yang terasa atau marah atau seangkatan dengannya...cik blog minta maaf ye..entry ni di tulis berdasarkan pengalaman sendiri je...

okeys bye nak pergi bayar duit PTPTN...pengsan..pengsan..


opppppssssss sebelum terlupa meh la kita tengok video matluthfi pasal Listen..Listen..Listen nie...serius lawak nak pampus...memang gelak macam nak pampus semalam cik blog ngan kawan-kawan..enjoy k..jangan simpan dalam hati ye..hehehehehhe

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.


oh yeah nak selitkan juga lagu yang cik blog dengar dah bape ratus kali kot....sekadar menghiburkan hati di saat stress dengan orang keliling..hehehhehehehehe..layannnnnnnnnn




okeys annyeong..

Aziah








Tuesday, January 15, 2013

E..E..Electric shock

Assalamualaikum,


nak ngadu nie...adushhhhhh sakitnya badan2 cik blog semua..asyik kena electric shock je..printer yang belum dipasang wayar pun cik blog dah kena shock..apa ke hal lah badan cik blog sekarang nie...sikit2 shock..sikit2 shock...huhuhuhu..org lain pegang pc dan headphone cik blog xde pun kena shock..cik blog je yang asyik kena shock..huhuhuhu risau juga nie..nape ye ek...nak kata tgn basah..xde plak...huhuhu

sorry lah takde pic untuk entry nie...

nak pic?tunggu cik blog beli card reader dulu ek..baru leh transfer semua pic yg dalam kamera yang dah rosak..nak beli asyik lupa je..haishhhh baru nak masuk 30 dah lupa..bak kata internal examiner cik blog "Aziah..Aziah..awak ni nak kena makan kismis banyak nie..asyik lupa je..."hahhahahahaha baiklah Prof Madya...hehehehehhe


okeys lah nak ngadu tu je...nanti kalau rajin citer lagi k...






okeys bye









Tuesday, January 8, 2013

Assalamualaikum....


entry pertama di tahun 2013..tentulah ada cerita happy dan sedih..dah kata seminggu dah berlalu..tak kan la cerita happy je betul tak?..hehehhehehe dan abaikan blog nie yang tak de pic je memanjang... cik blog malas dan kamera tak de lagilah cik blog malas nak ambil gambar..betul x?hheheheh dan lagi satu mulai tahun nie tuan umah akan bahasa kan diri dia 'cik blog' untuk setiap entry yang dia upload..boleh kan..boleh kan..hehehehehe...okeys kita terus masuk pada cerita lah ye.. nak cerita sedih ke happy dulu? cerita sedih lah dulu sebab leh buang terus-terus perasaan sedih tu...dan terus happy je...hehehehhe

cerita sedih

cik blog x tau lah bagi reader cerita ni sedih ke tak atau "ala itu pun nak sedih"..tapi bagi cik blog ianya sangat2 sedih... okeys ingat tak cik blog pernah cerita pasal interview kat UiTM Jengka sebagai Pensyarah tu..okeys dengan rasminya tutup la cerita tu bila 31 Disember 2012 malam 1 Januari 2013 sebabnya cik blog tak dapat..dan dalam ramai 17 orang yang pergi second interview 2 orang je dapat dan yang lagi sakit hati lagi budak UiTM juga yang dapat..x pai 1/4 dari orang yang dia panggil tu dia terima sebagai staf dia...bagi cik blog kalau nak amik student dia awal-awal tak perlu panggil interview pun kitorg yang jauh nie.. tapi takpelah cik blog dah leh terima itu bukan rezeki cik blog dan mungkin memang tak de rezeki pun dengan U yang bernama UiTM nie...sebab dah dua kali pergi interview UiTM nie satu 'Tenaga Pengajar Muda' dan satu lagi 'Pensyarah'..dua-dua tak dapat... mula-mula masa mama bagitau tak dapat nangis juga lah..ye la dah belajar tinggi sekali satu kerja pun tak sangkut...yang sangkut duk lah kerja dengan bos yang banyak cekadak nieee itu pun part time je..dah ler bos ni asyik mungkir janji jer..nak naik gaji tak naik-naik..huh tension...

okeys itu cerita sedih..kita buang dia jauh-jauh..tak nak di ingat kembali lagi lah..


cerita gembira

oh yeahhhhhh cik blog dah dapat Master of Science (Computer Science) hah amik kau panjang nau namanya..hheheheheh walaupun surat senat lum kuar lagi..tapi alhamdulillah dah confirm..dannnnnnnnn internal examiner cik blog, Dr shafry adalah sangat-sangat baik orangnya..dan cik blog pun nak ucapkan rasa syukur sangat-sangat sebab selama setahun cik blog nak viva, submit thesis, tunggu viva, buat correction, submit correction dan sekarang tunggu surat senat..cik blog nye hubungan dengan supervisor baru semakin baik..cik blog suka sangat-sangat..syukur Alhamdulillah...hehehehehhehe

owhhhh tak sabarnya nak tunggu bulan 5 nie..insyaAllah konvo n hope dapat konvo ngan kawan2 yang lain..Sina, Bad, Chu, Yee Rouh dan Cindy...wahhhhh mesti best kan..heheheheeh


okeys sehingga berjumpa lagi di next entry..sekarang misi mencari kerja bagi tuan blog..yahhhhhhh job hunting...go go go....

ermmmm sebelum tu mari kita tengok gambar supaya semangat sikit nak kerja dengan bos cekadak dan misi mencari kerja...


.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
T.O.P
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.


okey..bye...
aziah

.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...