Thursday, July 7, 2011

Belajar Memasak

Okeys hari nie tuan umah a.k.a cik azie kita nie nak share resipi ngan korang semua since Raya dah nak dekat kan..sure sekarang nie ada yang tengah tercari resipi tuk buat kuih raya kan..hahahahhahah puasa pun belum lagi..tapi azie dah bagi resipi....ye la tuk persedian awal..mn tau ada yang nak buat bisnes ke kan..leh la cuba resipi nie...resipi ni azie amik dari blog kak Rima from singapore...last year azie buat biskut nie dan sedap sangat2..dan laris..x de nak angan2 tuk jual nyer...buat2 abis..buat2 abis..pernah tu buat bukan tuk raya suka2 masa cuti sekolah..perghhh memang laku  lah..tak yah cakap la..kesedapan dia mmg terasa.... :D..thanks to kak Rima sebab resipi ni sangat2 sedap okeys...jom2 tengok resipi nye ek

Almost Famous Amos Chocolate Chip nama diberi oleh Kak Rima...
Resipi Asal leh dapat dari sini blog Kak Rima...

Bahan-Bahan / Ingredients
250g salted butter,softened (azie guna buttercup je :D nak sedap lagi guna butter SCS macam Kak Rima guna)
200g light brown sugar / Gula Perang
1/4 tsp salt / garam (nie azie ikut Kak Rima..x letak pun sebab dia dh mmg masin pun biskut tu..tp terpulang)
1/2 tsp coffee oil / minyak kopi (azie guna brand nona)
1 egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup oats,processed to bits in a chopper (Kak Rima guna nestum, azie guna quaker oat :D)
1/4 cup ground almonds 
1 pack of chocolate chips(azie beli je kat kedai buat kek... xde jenama :D)
300g self-raising flour 


Method credit to Kak Rima
This is the most important step,at least 2 hours before,or the night before,beat the egg with the vanilla and the coffee oil to infuse or you can do this the night before,refrigerate it then bring it to room temperature before baking. (yang ini memang korang kena ikut...)

Preheat oven to 160C.

To the softened butter,beat in the sugar and the salt to combine. Beat in the egg and stir in the processed oats,ground almonds,optional chopped nuts and the chocolate chunks. Sift the flour and fold it in,this dough will not be too stiff but not too wet either.

For small cookies,place half-tsp of the dough,spaced slightly apart on the cookie sheet and bake for 9 to 10 minutes.

For large cookies, place rounded tbsp of the dough spaced apart on the cookie sheet and bake for 20 to 22 minutes.

Cool completely and let it sit overnight in an airtight container,this is for the flavour and fragrance to develop further.



p/s: dalam resipi Kak Rima yang asal, Kak Rima ada guna nuts tapi azie x guna since family azie ada yang x suka nuts...jadi maafkan saya yek Kak Rima sebab ubah sikit resipi nie..tapi menjadi tau...sedap...buat 4 adunan tu mcm buat satu adunan je..kejap je licin... :D


okeys dan hasil nyer begini lah jadi nye kuih saya... :D




sungguh sedap..hehehehehe puji kuih sendiri...serius korang leh cuba buat..benda nye mudah je...selalu sekali bancuh azie uat 4 adunan...last year nye raya before raya buat 6 adunan..lepas raya buat lg 3 adunan...pastu cuti akhir tahun hari tu buat lg 3 adunan..sekejap je licin...azie selalu buat kuih malam2...lebih rela tido lewat drpd tahan bau dia yang semerbak ms siang hari..dh la puasa..tekak gulp gulp je tahan..hehehehhehehe...selalu cornflake azie buat siang sebab x tergoda sangat... :D...macam-macam kan azie ni...apa-apa pun azie ucapkan terima kasih banyak2 kat Kak Rima sebab resipi ni mmg betul2 hebatttttttt .. :)


okeys jadi dah tau nak buat apa tuk kuih raya tahun nie?nak beli je pun boleh je terpulang pada individu..but for me sesetengah orang nie berniaga nak untung je lebih..rasa belum tentu sedap...ada tu kuih nama lain2 warna lain2 tapi rasa sama je.. :D ..tepuk dada tanye selera sendiri k..azie prefer buat tp kalau dah x sempat sgt azie beli je kt org yg azie mmg trust keSEDAPan kuih2 dia.. :D..sbb x nak tertipu lg mcm tahun lepas..tahun sebelum tu beli sedap..sekali tahun lepas beli..hrmmm smua nye kurang..x sedap langsung..no..no..no..jangan buat begitu..x baik tau..dosa tau tipu orang... :D


okeys enjoy dengan resipi nie k... 





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...