Thursday, November 3, 2011

Eggless Moist Chocolate Cake

ini pula resipi azie try hari ahad...bahan-bahan azie guna apa yang ada kat dapur rumah makcik azie..tapi azie post kan juga resipi asal yek..cuma kat sebelah resepi tu azie akan tulis apa yang azie guna..hehehe..dan untuk resipi ini credit to Kak Ummi @ HomeSweetHome...saya mohon share and copy ye kak..thanks

kek tengah dibakar..hehehehe
Resepi asal: Dayangjack @ Dapurku Sayang
Sumber asal: Azlita @ Masam Manis
Copy Resipi dari: Kak Ummi @HomeSweetHome
Telah dicuba oleh: aziah-azie @ BitterSweetLife ;)

Bahan-bahan : loyang bulat 6"/7"(azie guna mangkuk pyrex je..hohohoho)
  • 1 cawan tepung gandum (*kak ummi guna superfine flour)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (*kak umie guna Van Houten, azie guna Tudor Gold :))
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang (*kak Ummi kurangkan sikit; azie tukar terus dengan gula pasir sebab gula perang tak ada kat rumah..hehehehehe sorry)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (azie pakai jenama nona)
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung (*kak ummi guna minyak jagung, azie cair kan butter kat dalam microwave..hehehehe sorry kak)
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon (azie x letak..kalau ikut resipi kak Ummi, dia guna jus lemon)

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
ini lah kek nya setelah dibakar..memang jadi sangat-sangat dan moist sangat2..tapi kalau ikut betul2 bahan dia mesti  lagi best kan..eheheheheh)
 untuk topping atas kek..resipi azie ikut juga apa yang kak Ummi guna..memang jadi tapi ada cerita kelakar masa buat topping tu..hahahahha..nanti azie citer jap lagi.. jom tengok resipi dulu..

Topping/Chocolate Ganache (Jimat, Mudah Dan Sedap)
Resepi asalMaklang Azie
Sumber asal: Azlita @ Masam Manis
Copy Resipi dari: Kak Ummi @HomeSweetHome
Dicuba oleh: aziah-azie @ BitterSweetLife

Bahan:- 
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair) (okeys part nie lah yang paling kelakar..sebab nyer azie x guna pun dua2 yang disebut..baik air mahupun susu cair..azie nampak susu cair tu mcm azie nampak susu segar..dan end up azie guna fresh milk..hahahahahahha pastu azie ngomel sendiri napa lah lambat sangat nak pekat coklat nie..hahahhaha...masa tu mata dah mereng..kihkihkihki)
  • 1/2 cwn tpg jagung
  • 2 sudu besar majerin/ butter
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila nampak telah pekat sikit, tutup api dan sejukkan sebentar. Sapu terus disekeliling kek. Hias ikut apa yang korang semua suka.. :)

nie lah kek yang dah siap..sorry comot..sebab x de alat nak sapu..guna pisau + senduk leper je..hahahhahaha maka ini lah hasilnya.. :D
memang moist giler coklat ni...seriusssssssss even dah masuk peti sejuk pun tetap lembut je...hihihihi...eh lupa nak bagi tau..lepas dah siap deco simpan dalam peti sejuk..makan sejuk-sejuk memang sodap...hehehehehe..thanks again to Kak Ummi..lepas ni nak cuba kek lapi yang guna biskut marrie plak.. boleh kan kak? :D






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...