Thursday, March 22, 2012

After 20 Years

After 20 years..yeah after 20 years tau kawan-kawan... azie akhirnya buat passport semula..giler lama x buat passport...last ada passport balik dari USA then duk JB duk kuar masuk Singapore..pastu pindah KL xde g mana-mana yang memerlukan passport...jd mati begitu saja la passport nye...n sampai la bulan march 2012 azie buat balik passport..sebab..sebab..sebab azie nak masuk SINGAPORE balik...hahahahahha okeys setakat Singapore pun ko nak gembar gembur satu kampung ke cik azie oiiii...hikhikhikhik :) sorry la orang x de duit x g oversea dapat pergi over the sea pun dah cukup seronok... (boing boing)#note korea nye agyeo yg comel...hehhehehe

okeys la tak nak merapu panjang sangat dan banyak sangat...jom azie share kan apa yang perlu ada untuk buat passport..ye tau ramai yang dah tahu..tapi tak salahkan untuk azie share juga..sharing is caring kan...

first korang mesti ada salinan IC dengan gambar passport yg background biru tu satu keping...kalau x de benda ni x leh buat passport..duit pun wajib ade yo..RM100 (2tahun) RM300 (5tahun)..bawa duit lebih in case korang nak kena buat surat sumpah ke apa ke (note: azie la tu yang kena)...

pastu yang ni optional...ada tempat minta..ada tempat x minta...macam azie buat kat imigresen setia tropika, dia minta surat beranak...surat beranak macam nie ye kengkawan yang asal dan yang salinan...

surat beranak yang penuh kontroversi.. ;)..azie de dua satu mengatakan azie warganegara..satu surat beranak betul
 dah siap isi borang semua..amik nombor..kepilkan semua dokumen yang diperlukan then tunggu nombor dipanggil..dah siap semua..tunggu pula no naik untuk bayaran plak...


okeys mari azie cerita kan apa yang kontroversi sangat tu...

7.15 am: sampai ke imigresen Setia Tropika
7:30 am: lif baru open tuk orang awam naik nak buat passport
7:35 am: amik borang isi macam lipas kudung then terus g amik No giliran
7:45 am: masih lagi kat kaunter amik no sebab ade masalah...pegawai x percaya yang azie nak buat passport baru...ye la sebelum ni kan masa kecik2 kan pakai passport under mak..mana lah ade passport sendiri...klu ada pun dah lama mati...dan dah tak simpan pun... sesi soal jawab pun berlangsung

Pegawai: ni 1st time nak buat passport?
Azie      : a'a..kenapa ye?
Pegawai: dulu masuk Malaysia macam mana kalau x de passport?
Azie      : ikut mak..passport under mak...
Pegawai: mana passport tu?
Azie      : dah x de...dah lama mati..pastu x tau parents letak kat mana...
Pegawai: jap eh saya g jumpa pegawai atasan
azie       : okeys..tp dalam hati (apa la yang x kena nie..x leh buat passport ke?)

then pegawai tu pun potpet..potpet dengan pegawai atasan dia..sambil beberapa pegawai yg kat situ dah pandang2 azie macam azie ni pesalah...pegawai tadi pun datang balik jumpa azie..

Pegawai: adik nak kena buat surat sumpah..sebab adik lahir kat luar Malaysia..kat surat tu cakap masa adik masuk Malaysia adik masuk ngan ibu adik ye..
Azie     : ermmm okeys
Pegawai: macam mana leh lahir kat sana?bapa kerja apa?
Azie      : bapa sambung belajar..dia kerja kerajaan
then potpet..potpet lagi macam-macam..tanya nak buat surat sumpah kat mana semua..then pergi buat surat sumpah kena bayar RM15...x reasonable langsung harga surat tu..kalau macam tu dah lama azie kaya...untuk setiap surat yg azie taip azie charge RM10 then nak cop bayar lagi RM5...bluekkkkk cari duit betul...

balik semula ke imigresen..ala dekat je kat depan pejabat je..jalan kaki sudah...amik no giliran.. no 25..masa tu dah kul 8 lebih..tapi rasa syok sangat sbb masa tu dah no 20 and no tu bergerak dengan pantas..baru nak duduk no azie dah naik..cepat2 pergi kaunter plak..sekali ade lagi prob kat situ...surat sumpah tu salah taip...aishhh..pastu bermula la soal siasat lagi dengan pegawai...

Pegawai: baru nak buat passport?nak g mana?
azie       : a'a..g dekat je over the sea je..Singapore
Pegawai: owh...ermmm nape buat surat sumpah ye?..ikut rekod mmg awak x pernah de passport...
azie       : ntah td pegawai kat depan tu suruh sbb lahir luar negara..then dia tanya macam mana masuk malaysia kalau xde passport?
Pegawai: hehehehehe..owh jap eh...akak g jumpa pegawai atasan jap eh
azie       : okey
Pegawai: surat ni ada salah...nak kena betulkan balik..
azie       : hah!!!ala saya nak kena bayar lagi lah ek..huhu..dah la td kena bayar RM15 tuk satu surat nie
Pegawai: kena bayar ke buat surat nie?ermmm ni dia yg silap..jd patut nye x perlu bayar..takpe adik g repair blk surat nie...sementara tu akak uruskan adik nye permohonan..adik dah siap datang jumpa akak nanti akak settlekan smua..
azie      : okey
menapak la azie pergi ke tempat surat sumpah td..nasib baik x kena bayar..kalau kena bayar rasa nya azie dah jd transformer kat situ...hahahahahha..masa ni dah dekat kul 8:45..then balik smula ke imigresen jumpa akak td..dia uruskan semua...then dia suh tunggu no naik tuk buat payment..then tunggu dalam 15 minit..


contoh resit lepas dah buat bayaran
 dah buat bayaran semua..bawa resit nie ke kaunter yang dia suruh..then kat situ de tersusun kotak2 mengikut waktu jam berapa passport korang siap..masukkan..macam azie dia tulis 10 pagi..jd masuk kan kat kotak yang tertulis jam 10 pagi..tapi x lama pun..belum jam 10 pun dah siap dah passport nye..sungguh efficient imigresen sekarang nie..x yah beratur panjang-panjang...tak yah tunggu lama-lama..azie nya dikira siap dengan cepat sebab azie punya ada macam-macam hal tapi siap cepat juga..Tahniah Imigresen atas servis anda yang pantas dan tuntas ini.. :)

ini lah rupa passport yg dah siap dari luar...


aduhai..tempat lahir tu lah yang buat kan urusan pada mulanya penuh dengan kontroversi...diingatkan azie nie masuk dengan haram..hahahhaha ;p


okeys..sampai di sini saja cerita nya..nanti akan disambung dengan entry lain pula..bila tu?tunggu lah ye...hehehehehe..anyway nak ucapkan gamsahabnida akak2 imigresen yang baik hati... :)








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...